2013. február 17., vasárnap

Egy szétlőtt romépület a várnegyed közepén: az omladozó volt Honvéd Főparancsnokság megújulása és belső terei


Amikor a várnegyedben sétálunk, a Dísz tér közelében megtörik az ódon hangulatú,  barátságos utcakép és golyók szántotta falával egy drámai épület kerül a szemünk  elé. A  tér közepén hosszú évek óta lezárva várja újjászületését a város egyik legszomorúbb épülete, a szétlőtt, rommá vált régi Honvéd Főparancsnokság. A fénykorában négyemeletes, kupolás neoreneszánsz stílusú palota, lezárása óta csak a környék népes macska és galambkolóniájának az otthona. 



Ma már nehéz elképzelni, de a Kallina Mór tervei alapján 1897-ben elkészült épület leghangsúlyosabb része az óriási kupola volt, oldalain Szász Gyula két szobrával, amelyek a háborút és békét voltak hivatottak jelképezni. A Főparancsnokság a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, de még meg lehetett volna menteni. 1949-ben hivatalosan is rommá nyilvánították és elkezdték bontani, csak az első emelet menekült meg a megsemmisüléstől. Az archív képek pontosan lekövetik a változást:

Fotó: Szabó Ervin Könyvtár

Fotó: Fortepan

Fotó: Fortepan

És napjainkban:

Fotó: checkmybudapest blog
 Különleges élmény egy olyan épületben járni és fotózni, ahol még mindig ennyire jelen van a történelem. A lecsupaszított falak ellenére továbbra is fellelhetőek az egykori szépség nyomai. Minél többet látunk belőle, annál erősebb a bizonyosság, hogy meg kell őrizni azt a keveset, ami megmaradt. Belépve egy tágas előtérbe jutunk, ahol megviselt szobrok aludják csipkerózsika álmukat, de már nem sokáig, ugyanis hamarosan ismét kitárulnak a kapuk...
A Honvéd Főparancsnokság állagmegóvását, közönségforgalom előtti megnyitását tűzte ki célul az a 700 mFt-os állami beruházás, melyet  a Budai Várbazár és a Várnegyed fejlesztésével megbízott Dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos úr irányít. A tervezésben és lebonyolításban a Várgondnokság szintén közreműködik. 


 A beavatkozás során olyan műszaki állapotba hozzák az épületet, hogy az látogatható válik majd a nagyközönség számára. Működését tekintve turisztikai és kulturális célú lesz, információ központ funkcióját fogja ellátni. Igényes kiállításokat, vetítéseket és koncerteket terveznek, valamint vásár és vendéglátó egység nyitását. A felújítás nem változtatja majd meg döntően a jelenleg mutatott képet, megmaradnak a belső nyers téglafalak és a tervek szerint a megmaradt szobrok is megőrzik az idők folyamán szerzett sebeiket, egyfajta mementóként. 
Fontos cél, hogy megnyitásra kerül a befalazott nyugati kapu és ezáltal szabaddá válik az átjárás.

Az tágas előcsarnok jelenleg ilyen képet mutat:

Tágas előcsarnok





Innen egyenesen áthaladva a kisebb, téglalap alakú belső udvarba jutunk, az itt lévő homlokzati dísz oroszlánfejek szintén megtartásra kerülnek.





Ha továbbhaladunk a belső terekbe, jelenleg még nagyon kell figyelnünk a lábunk elé, ugyanis a labirintusszerű két szintes pincerendszer felett deszkapallókon egyensúlyozva közlekedhetünk.







A hiányzó nyílászárók pótlásra kerülnek és a kovácsoltvas rácsokat, korlátokat is kiegészítik.



A felújítás és az üzemeltetésre vonatkozó tervek egy olyan koncepciót képeznek, amiknek a közönség előtti sikere szinte garantált. A Honvéd Főparancsnokság mindenkinek a fantáziáját megmozgatja és szinte nincs olyan fővárosi lakos aki ne ismerné. Régóta várja a város az épület megújulását, ami ez év őszén a tervek szerint már mindenki számára látogathatóvá és szerethetővé válik.

Végezetül nézzétek meg a Főparancsnokság lépcsőházát:






Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog facebook oldalához ITT, ahol még több képet és tartalmat osztok meg. 

2 megjegyzés:

  1. Szia Anita,
    Köszönet a posztért és a remek dokumentációs fotókért. Általuk megismerhettem egy olyan
    műemlék belterét ahol eddig még személyesen nem jártam. Köszönöm a látogatást és a hozzászólást a blogomon.
    Üdv Miklós

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett a bemutatás. Eklatáns bizonyítéka a képsorozat annak, hogy hogyan tüntették el mindazt, amit nagyon könnyen meg lehetett volna menteni és felújítani. De sajnos az akkori jelszó inkább az volt, hogy "a múltat végképp eltörölni!!" Nagyon örülök, hogy mégsem sikerült teljesen.

    VálaszTörlés